De Tempel Rotterdam

Statig aan de Schie

Landgoed de Tempel is een statig landgoed vlakbij Oud-Overschie, net buiten Rotterdam. Het landgoed is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor publiek, van zonsopgang tot zonsondergang. Een wandeling door de eeuwenoude tuinen is zeker de moeite waard. Je wordt getrakteerd op doorkijkjes over waterpartijen, wandelt over sierlijke bruggetjes en komt langs de oudste eik van Rotterdam.

Landgoed De Tempel ligt pal aan de Schie. Dit is niet altijd het geval geweest. Tot in de 17e eeuw lag heerlijkheid De Tempel in het gebied wat nu de Zuidpolder bij Berkel & Rodenrijs is. De grond daar werd verveend en daarom verhuisde de eigenaar de ‘heerlijke rechten’ van De Tempel naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie.

Herstel landgoed

Gemeente Rotterdam werkt op dit moment hard om het landgoed te herstellen. Dat is al goed te zien. De tuinen zijn opener dan voorheen. Door de nieuwe steiger meer je zo vanuit de Schie aan bij de overtuin van Landgoed De Tempel. De recreatieve toegankelijkheid van Landgoederen De Tempel en Nieuw-Rhodenrijs wordt komende jaren flink verbeterd.

Zo komt er een entree met parkeerplaatsen en een struinroute vanaf De Tempel, door de weilanden, naar Delft. Het herstel wordt in fases uitgevoerd, waardoor het landgoed toegankelijk blijft voor publiek. Natuurmonumenten is beoogd beheerder van beide landgoederen.

Foto: Marten van Dijl, Natuurmonumenten.

Bijzonder aan De Tempel is de unieke beeldencollectie. Op de meeste landgoederen zijn de baroktuinen in de negentiende eeuw vervangen door tuinen in Engelse landschapsstijl en verdwenen de beelden. Op de Tempel is de oude geometrische baroktuin deels bewaard gebleven en zijn ook de beelden er nog.

De vroegere eigenaren van de Tempel hebben zelfs beelden van andere landgoederen aangekocht toen daar de baroktuinen verdwenen. De historische beelden worden gerestaureerd door Stadsherstel Rotterdam.

Contactinformatie

  • De Tempel
    Delftweg 182-186
    3046 NC Rotterdam
Trekvaart Haarlem - Leiden De blauwe ader in het landschap
De Vliet De intercity van de republiek
De Schie Stimulans voor handel en personenvervoer
Delflandse trekvaarten Herinneringen in het landschap en de steden