Museum De Zwarte Tulp

Hét museum over bloembollencultuur

Eeuwen in kleur

Het Tulpenmuseum neemt je mee in het kleurrijke verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en de tulp als toeristisch promotiemiddel.

Ook laat het museum zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot prachtig werk.

Onderdelen van het museum zijn de vroeg twintigste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd, en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit.

In het museum wordt aan de hand van een interactieve tentoonstelling vijfhonderd jaar geschiedenis van de Bollenstreek verteld, en hoe de bolteeltwerkzaamheden op het land er honderd jaar geleden aan toe ging.

Ook vertelt het de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. Daarnaast toont het museum aan de hand van schilderijen, glas, porselein, zilver en hedendaagse kunst hoe kunstenaars zich keer op keer laten inspireren door de schoonheid van bloemen.

Contactinformatie

  • Museum De Zwarte Tulp
    Heereweg 219
    2161 BG Lisse
Trekvaart Haarlem - Leiden De blauwe ader in het landschap
De Vliet De intercity van de republiek
De Schie Stimulans voor handel en personenvervoer
Delflandse trekvaarten Herinneringen in het landschap en de steden