8 juli 2020

Varen door verleden tijd: 6 trekvaart-arrangementen in Zuid-Holland

Handel en wandel over de trekvaart en verder: onder die titel zijn er zes thema-arrangementen ontwikkeld waarbij je kunt proeven aan de sfeer en locaties uit het trekvaarttijdperk.

Je kunt kiezen uit zes verschillende arrangementen op en rondom de trekvaartroutes en historische locaties aan die routes. De duur loopt uiteen van een klein uur tot een weekend lang, met of zonder catering of vermaak. Alle staan ze garant voor een reis door de tijd, met misschien wel die echte historische sensatie, het trekvaartgevoel, als resultaat.

Zes arrangementen

Je kunt kiezen uit de volgende arrangementen (bekijk actuele data en tijden via deze website):

De oude trekvaart

Oude tijden herleven tijdens deze vaartocht over de “Oude Trekvliet” (1636) van Leiden naar Leidschendam. Eeuwenlang was dit een van Nederlands belangrijkste vaarroutes. Onderweg vertellen we spraakmakende verhalen over toen.

Download flyer

De porseleinen opera

Bij dit vaararrangement (duur ca. 3 uur) stap je in Den Haag of Delft aan boord van een sfeervol schip en vaar je mee over de trekvaart. Je krijgt een rondleiding bij een fabriek van origineel Delfts Blauw porselein. Operazangeres Esmee verzorgt aan boord een muzikaal intermezzo.  

Download flyer

Rondje Delfshaven

Beleef Delfshaven op een bijzondere manier tijdens dit arrangement tussen Delft en Delfshaven. Stap aan boord van een sfeervol schip en vaar in 45 minuten langs alle bezienswaardigheden in dit historische, Rotterdamse stadsdeel. Onderweg wordt er vertelt over de pilgrim fathers, Piet Hein en vele anderen voor wie Delfshaven en de trekvaart van grote betekenis was.

Download flyer

Papkokers en pilgrims

Een heerlijk dagje varen van Delft naar Delfshaven. Reizen als papkokers en pilgrims. Door de polders, over de trekvaart, langs oude landgoederen en verder. Een tocht vol verhalen. Inclusief een wandeling door historisch Delfshaven, een kijkje in een brugwachtershuisje en een bezoek aan de Van Nelle Fabriek. Deze dagtocht staat garant voor een bijzondere ervaring en een dag vol gezelligheid en heerlijk vaarplezier.

Download flyer

Vaar in het spoor van de pilgrims

Vaar terug in de tijd tijdens deze tocht over de oude trekvaart de Schie. Inschepen gebeurt geheel in stijl, met aan boord reizigers uit de zeventiende eeuw die je vertellen hoe dit er in hun tijd aan toeging. Ook vertellen ze het verhaal van de pilgrim fathers, die 400 jaar geleden van Leiden via Delft naar Delfshaven voeren.

Download flyer

Van Pilgrims tot Piet Hein

Een weekendje varen over de oude trekvaart en verder. Vol verhalen over pilgrims, Piet Hein en vele anderen. Met tussenstops bij o.a. Museum Oud Overschie, historisch Delfshaven en werelderfgoed de Van Nelle Fabriek.

Download flyer

Trekvaart Haarlem - Leiden De blauwe ader in het landschap
De Vliet De intercity van de republiek
De Schie Stimulans voor handel en personenvervoer
Delflandse trekvaarten Herinneringen in het landschap en de steden